Klassisk juleand
Rødkål er uundværligt tilbehør til andesteg som et godt modspil til den fede smag. Glem heller ikke DEN GAMLE FABRIK Ribsgele i sovsen for en perfekt afrundet smag!
Serveringer: 4
Ingredienser
- 1 fritgående and, ca. 3 kg
- 1 pose svesker uden sten
- 3 friske syrlige æbler
- 25 g smør
- 4 dl vand
- salt og peber
Brunede kartofler
- 1000 g små faste kartofler
- 4-5 spsk. sukker
- 50 g smør
Andesovs
- 6 dl stegesky og andebouillon
- 1/2 dl portvin
- hvedemel til jævning
- salt og peber
- 1-2 spsk. ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK
- 1-2 spsk. balsamico
- kulør
Æbler med gelé
- 4 æbler, gerne Cox Orange
- 4 dl vand
- 1 dl sukker
- 1 tsk. vanillesukker
- ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK
- Beauvais Herregårds Rødkål
Fremgangsmåde
- Rens anden for indmad, skyl den godt og dup den tør med køkkenrulle. Gnid med salt og peber (både ind- og udvendigt).
- Fyld anden med svesker og æblebåde, og luk med en kødnål.
- Pensl anden med smeltet smør, og læg den i en bradepande. Sæt anden i ovnen ved 125 grader (alm. ovn) i 1 time.
- Hæld fedtet fra, kom vand i bunden af bradepanden, og sæt anden tilbage i ovnen i 3½ - 4 timer. Anden er stegt, når låret løsner sig let, eller når et prik med en stegegaffel i låret giver klar saft.
- Anden parteres, inden den serveres. Denne del af arbejdet kan du med fordel gøre dagen før.
- Skær halsen i mindre stykker. Brun hals, vingespidser og grøntsager i lidt af andefedtet. Kom koldt vand ved, krydr med salt og peber, og lad det koge ca. 1 time.
- Hæld skyen fra anden, skum for fedt, si den og hæld den over i en gryde sammen med andebouillonen. Lad den koge godt igennem, og tilsæt vin. Kog op og jævn evt. med en meljævning. Smag til med salt, peber og ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK. Kom evt. en lille smule balsamico i for at balancere smagen, og juster farven med kulør.
- Kog kartoflerne i ca. 12 minutter, og pil dem.
- Smelt sukkeret på en pande til det er lysebrunt og småsyder - hav tålmodighed og lad være med at røre i det. Tilsæt smør, og lad det bruse af med den varme sukkermasse.
- Hæld kartoflerne i, og varm dem op ved middelsvag varme – det skal boble let omkring kartoflerne. Vend forsigtigt kartoflerne rundt, så de bliver pænt lysebrune over det hele.
- Skræl æblerne, fjern kernehuset og halver dem. Bring sukkerlagen bestående af vand, sukker og vanillesukker i kog. Tilsæt æblerne, kog dem ved svag varme og uden låg i ca. 5 min., og lad dem derefter afkøle i lagen, eventuelt i køleskabet. Inden servering fyldes de halve æbler med en pæn teskefuld ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK.
Notes
Tip
Lun Beauvais Herregårds Rødkål - den syrlige og søde rødkål, giver et dejligt modspil til den fede julemad. Del dine kreationer og få mere inspirationDel og nævn @beauvaisdk