da gåsen blev til and

Da gåsen blev til and

At julen er hjerternes fest, er der ingen tvivl om. Men der hersker heller ingen tvivl om, at julen også er mavernes fest.

Når vi sætter os ved et veldækket bord juleaften, vil den traditionelle hovedret bestå af and. I hvert fald hos de fleste. I dag er and nemlig den mest populære spise juleaften, imens flæskestegen indtager en flot andenplads. Men sådan har det ikke altid været.

I de rigtig gamle dage hvor julen altid er hvid og snéen ligger i driver, går anden under betegnelsen – fattigmandsgås. Gåsen er den ypperligste spise blandt det bedre borgerskab, hvor tjenestefolkene også skal smage, at det er jul. Her er der mange munde at mætte.
I dag som dengang er gåsen imidlertid en alt for stor mundfuld i de mange små familier rundt om i landet. Den er tilmed også dyr. I tiden omkring 2. Verdenskrig får andestegen derfor en velfortjent hovedrolle på det danske julebord.

Gåsestegen er til bageren sendt …

Du husker nok verselinjen fra julesangen, men husker du, hvordan bageren egentlig holdt styr på de mange stegte gæs juleaften? Det gjorde han ved at rive et sæt spillekort over på midten. Den ene halvdel stak han i rumpen på gåsen – den anden halvdel fik køkkenpigen med hjem som kvittering.
Når køkkenpigen så skulle hente den stegte gås, kunne hun med spillekortet være sikker på, at det ikke var naboens magre gås, familien skulle sætte tænderne i.

Opskrift på alletiders juleand

Er du i tvivl om, hvordan du skal stege anden til jul? Om den skal langtidsstege eller intervalstege? Om hvilken kernetemperatur anden skal have? Du får svar og gode råd, når vi giver dig opskriften på vores klassiske juleand med det hele.