Rødkålens historie

Når duften af julemad spreder sig ud i de danske hjem, er den velkendte duft af rødkål noget særligt. Duften af krydret sødme vækker minder. Den kalder på hygge og julestemning.

Fra den sure til den søde rødkål

Den søde rødkål, vi kender i dag, er den yngste klassiker på det danske julebord. Først i Fru Constantins Husholdnings- og Kogebog fra 1902 finder vi en genkendelig opskrift på den søde rødkål. Indtil da er rødkålen blevet tilberedt som en surkål kogt med eddike, salt, frugtsaft og lidt kommen.

Hvorfor egentlig den røde kål?

Da den sure rødkål gør sit indtog på julebordet i slutningen af 1800-tallet, er det i fædrelandets navn. Sammen med de hvide kartofler skal julemaden helst ligne Dannebrog. Den danske nationalfølelse er stærk i denne tid. Derfor bliver hvidkålen og de grønne kålsorter erstattet med den røde.

En klassisker er født

Med opskriften på den søde rødkål er en klassisker født. Rødkålen er traditionelt tilbehør til alt fra flæskesteg til and, gås og medister. Igennem tiden ændrer opskriften sig nærmest ikke. Vi skal langt op i 1900-tallet – helt op til 1990’erne – før duften af julens rødkål bliver til duften af varme krydderier som allehånde og kanel.

Vi har heller ikke pillet meget ved opskriften på vores klassiske rødkål. Hos os bliver den stadig lavet på rødkål, sukker, salt, eddike og frugtsaft af æble og ribs.

Då gås blev til and

At julen er hjerternes fest, er der ingen tvivl om. Men der hersker heller ingen tvivl om, at julen også er mavernes fest.

LÆS MERE